Tuesday, January 26, 2016

Ελιά η θρεπτική, η ευλογημένη... για καλή καρδιά

Λίγα λόγια για την ελιά .

(Προχωρήστε στο τέλος για την συνταγή.)

Η ελιά ήταν από την αρχαιότητα μια πλήρης τροφή που ανάθρεψε ολόκληρους λαούς σε δύσκολες εποχές. Η μεγάλη θρεπτική της αξία και η ευεργετική της επίδραση στην υγεία μας την κατατάσσει ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα ωφέλιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και δίνει ωφέλιμα λίπη στον οργανισμό. Είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε η οποία καθυστερέι την γήρανση των κυττάρων καθώς επίσης και πηγή πολλών άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.( κάλιο , ασβέστιο , φώσφορο , μαγνήσιο , μαγγάνιο , σίδηρο , νατριο )
Περισσότερα για την θρεπτική αξίας της ελιάς μπορείτε να βρείτε και εδώ


Είναι γνωστό ότι στις χώρες που καταναλώνεται η ελιά σημειώνονται μειωμένες καρδιοπάθειες σε σύγκριση πάντα με τις χώρες που καταναλώνουν ζωικά  και κορεσμένα λίπη.

Πως να τρώτε τις ελιές;

Πολλές φορές μια ωφέλιμη τροφή που μας παρέχει απλόχερα η φύση γίνεται δηλητήριο με το μαγείρεμα ή την όποια άλλη επεξεργασία της επιβάλει ο άνθρωπος.
Για να πάρουμε όλη την θρεπτική αξία της ελιάς πρέπει να την φάμε στην πλέον φυσική της μορφή. Είναι τουλαχιστον αστείο να λέμε ότι τρώμε τις ωφέλιμες κατά τα άλλα
ελιές και μαζί τους να κατεβάζουμε αχρείαστες φούχτες θανατηφόρο αλάτι που γδέρνει κυριολεκτικά τις αρτηρίες μας και αναγκάζει την χοληστερίνη στο αίμα να ψηλώσει.
Από την άλλη η ελιά δεν τρώγετε εντελώς ακατἐργαστη λόγω της ψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις και ελαιοευρωπαινη που είναι οι κύριες ουσίες που δίνουν την πικρή και οξεία γεύση της ελιάς.
Για να γίνει κατάλληλη για κατανάλωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω απλούστατη συνταγή.

Μαζεύουμε τις ελιές μας αφού έχουν μαυρίσει καλά στο δέντρο .
Τις πλένουμε καλά με μπόλικο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά για αρκετές ώρες.
Στην συνέχεια τις απλώνουμε σε μεγάλια ταψιά , ή λαμαρίνες του φούρνου ή και ψάθες ακόμα αν έχετε.
Τις αφήνουμε στον ήλιο για μερικές μέρες να μαραθούν. Εγώ τις βάζω σε ένα χώρο με τζαμαρία έτσι είναι προστατευμένες αλλά ταυτόχρονα εκτεθειμένες στον ήλιο.
Ο ήλιος θα αφαιρέσει την περιττή υγρασία και θα απαλύνει την γεύση τους.
Μετά από μερικές μέρες αρχίζουμε να δοκιμάζουμε και όταν μας ικανοποιεί η υφή και η γευση τους τις μαζευουμε.
Χρειαζεται περίπου 1 εβδομάδα με δέκα μέρες αναλόγως πάντα του μεγέθους της ελιάς του καιρού και του πόσο εκτεθιμένες είναι στο ήλιο.
Τις αποθηκευουμε σε μικρές ποσότητες σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Τις βγάζουμε λίγη ώρα πριν τις καταναλώσουμε και έτσι έχουμε πάντα φρέσκες υγιεινές γευσάτες ελιές.


Δοκιμάστε την συνταγή και πείτε μας την εμπειρία σας.


Νάστε πάντα καλά

BareFoodGeorge


Αποποίηση Ευθύνης :
Παρακαλώ μη χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, εάν δεν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την ευθύνη και να πάρετε την υγεία σας στα χέρια σας. Προτού εφαρμόσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές αυτής της ιστοσελίδας χρησιμοποιήστε πάντα την κοινή λογική ή σε περίπτωση αμφιβολίας ζητήστε τη συμβουλή ενός Φυσικού Θεραπευτή ή Ιατρού που να γνωρίζει και να εφαρμόζει τη Φυσική Θεραπευτική.

No comments:

Post a Comment

Say it here... Please be gentle and kind :)